Fridas mat

Precis när du trodde att det omöjligt kunde finnas fler matbloggar så kom det en till.

Danskt rågbröd

Äntligen har jag bakat riktigt grovt och mustigt rågbröd! Jag satte en fördeg i måndags och idag användes den i brödbaket. Tre limpor fick jag ut av receptet, så nu har vi rågbröd så det räcker och blir över här hemma. Egentligen ska brödet vila ett dygn innan man skär upp det, men jag var så nyfiken att jag var tvungen att skära av en kant för att lukta och smaka. Originalreceptet kommer från Leila Lindholms bok A Piece of Cake, men jag har gjort lite ändringar vad gäller kryddningen och mängden sirap (2½ dl sirap lät löjligt mycket, så jag tog 1½ dl vilket fungerade alldeles utmärkt).

Välgräddade, minst sagt. Jag borde uppenbarligen ha lagt aluminiumfolie över bröden mycket tidigare än vad jag gjorde, men det är inte mycket att göra åt i efterhand.

Danskt rågbröd

Deg 1

2 msk hela fänkålsfrön

2 msk hel anis

2 msk salt

5 dl kokhett vatten

4 dl rågkross

1 dl krossade linfrön

Deg 2

75 g jäst

5 dl vatten, 37°

1½ dl mörk sirap

4 dl solrosfrö

9 dl grovt rågmjöl

6 dl vetemjöl special

Gör så här:

  • Mortla fänkålen och anisen. Blanda alla ingredienser till deg 1 i en bunke. Plasta ordentligt med folie och låt stå i rumstemperatur i 1-3 dygn (min stod i 3).
  • Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och sirap.
  • Blanda ner deg 1. Tillsätt solrosfrön.
  • Arbeta ner mjölet, lite i taget. Degen ska vara väldigt kladdig. Knåda degen med degkrok i maskin i 30 minuter.
  • Klä tre bakformar med bakplåtspapper. Häll i degen och låt jäsa i formarna i ca 30 minuter.
  • Grädda långt ner i ugnen, ca 75 min – 1½ timme i 250°. Täck bröden med aluminiumfolie när de har fått färg, efter drygt en halvtimme.
  • Stjälp upp bröden på galler. Låt svalna.

4 svar till “Danskt rågbröd

  1. Mårtenssons kök mars 31, 2011 kl. 8:56 e m

    Det är ju bara så gott med danskt rågbröd. Vi har aldrig provat baka eget, men det skulle man kanske ta och prova.

Lämna ett svar till Mårtenssons kök Avbryt svar