Äntligen har jag bakat riktigt grovt och mustigt rågbröd! Jag satte en fördeg i måndags och idag användes den i brödbaket. Tre limpor fick jag ut av receptet, så nu har vi rågbröd så det räcker och blir över här hemma. Egentligen ska brödet vila ett dygn innan man skär upp det, men jag var så nyfiken att jag var tvungen att skära av en kant för att lukta och smaka. Originalreceptet kommer från Leila Lindholms bok A Piece of Cake, men jag har gjort lite ändringar vad gäller kryddningen och mängden sirap (2½ dl sirap lät löjligt mycket, så jag tog 1½ dl vilket fungerade alldeles utmärkt).
Välgräddade, minst sagt. Jag borde uppenbarligen ha lagt aluminiumfolie över bröden mycket tidigare än vad jag gjorde, men det är inte mycket att göra åt i efterhand.
Danskt rågbröd
Deg 1
2 msk hela fänkålsfrön
2 msk hel anis
2 msk salt
5 dl kokhett vatten
4 dl rågkross
1 dl krossade linfrön
Deg 2
75 g jäst
5 dl vatten, 37°
1½ dl mörk sirap
4 dl solrosfrö
9 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl special
Gör så här:
- Mortla fänkålen och anisen. Blanda alla ingredienser till deg 1 i en bunke. Plasta ordentligt med folie och låt stå i rumstemperatur i 1-3 dygn (min stod i 3).
- Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och sirap.
- Blanda ner deg 1. Tillsätt solrosfrön.
- Arbeta ner mjölet, lite i taget. Degen ska vara väldigt kladdig. Knåda degen med degkrok i maskin i 30 minuter.
- Klä tre bakformar med bakplåtspapper. Häll i degen och låt jäsa i formarna i ca 30 minuter.
- Grädda långt ner i ugnen, ca 75 min – 1½ timme i 250°. Täck bröden med aluminiumfolie när de har fått färg, efter drygt en halvtimme.
- Stjälp upp bröden på galler. Låt svalna.
Det är ju bara så gott med danskt rågbröd. Vi har aldrig provat baka eget, men det skulle man kanske ta och prova.
ja det var ju inte speciellt svårt, bara lite tidskrävande 🙂
oj så gott! 😀
jaaa! idag har vi skurit upp tunna skivor av brödet och njutit. riktigt gott!