Fridas mat

Precis när du trodde att det omöjligt kunde finnas fler matbloggar så kom det en till.

Det bästa ljusa brödet

Mustiga rågbröd och flerkornsbröd i all ära, men ibland är jag bara sugen på ett gott vitt bröd med en massa smör på. Det godaste bakar man naturligtvis själv, och jag har hittat ett recept som jag verkligen kan rekommendera! På en månad har jag hunnit med att baka och äta upp det här brödet inte mindre än tre gånger. Jag har i och för sig fått hjälp med ätandet, min sambo gillar det lika mycket som jag.¨

Och nu kom jag precis på att jag inte har någon vettig bild på underverket, så hemskt orutinerat av mig! Ni får helt enkelt titta in hos Bara en kaka till, där jag hittade receptet.

Det bästa ljusa brödet, 2 stora limpor

50 g jäst

5 dl vatten, 37 grader

3 msk rapsolja

1 msk honung

2 tsk salt

7 dl vetemjöl

ca 8 dl Manitoba Cream

Gör så här:

  • Smula jästen i en bunke. Häll i  lite av vattnet, rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet. Blanda i olja, honung, salt och det mesta mjölet. Tillsätt mer mjöl tills du har en fast och smidig deg.
  • Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  • Baka ut till två limpor (det går även bra att dela degen i tre och lägga i smorda brödformar).
  • Låt jäsa ytterligare 30-40 minuter.
  • Grädda i ca 25 minuter, 225 grader, tills limporna har fått fin färg. Om du har delat degen i tre är gräddningstiden runt 20 minuter.
  • Låt svalna på galler, ÄT!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: