Fridas mat

Precis när du trodde att det omöjligt kunde finnas fler matbloggar så kom det en till.

Paj med rökt lax och purjolök

Det blev en enkel paj till middag idag, men enkelt behöver inte betyda tråkigt. Kallrökt lax är en fullkomligt lysande ingrediens i pajer eftersom den gifter sig så bra med äggstanningen. Den här gången blandade jag även i lite färskost i äggstanningen, men det är naturligtvis valfritt.

Paj med rökt lax och purjolök

Pajdeg

125 g smör

3 dl mjöl, jag brukar ta 1 dl grahamsmjöl och resten vetemjöl

1-1½ msk kallt vatten

½ tsk salt

Fyllning

100-150 g kallrökt lax

½ purjolök

100 g färskost, jag använde Philadelfia vitlök och örter

3 ägg

2 dl grädde

2 msk hackad dill

100 g riven ost

peppar

Gör så här:

  1. Blanda snabbt ihop pajdegen, plasta in och låt vila i kylskåp. Sätt ugnen på 200°.
  2. Tryck ut degen i en pajform, nagga ordentligt och förgrädda i ca 10 minuter.
  3. Skiva purjolöken tunt och strimla laxen. Lägg i pajformen.
  4. Blanda ihop färskost, grädde, ägg, dill och peppar till en jämn smet och häll i pajen.
  5. Strö över den rivna osten och grädda mitt i ugnen tills pajen har fått en gyllenbrun färg.
  6. ÄT!
Annonser

4 svar till “Paj med rökt lax och purjolök

  1. Mårtenssons kök april 14, 2011 kl. 9:42 e m

    Låter som en härlig vårrätt, gott!

  2. Malin april 25, 2011 kl. 11:11 f m

    Jag gjorde också en variant av paj med kallrökt lax nu i påsk. Passar verkligen himla bra i paj 🙂

  3. Caroline april 29, 2011 kl. 8:04 f m

    Vilken fin blogg du har, allting ser så gott ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: