Fridas mat

Precis när du trodde att det omöjligt kunde finnas fler matbloggar så kom det en till.

Formfranska

Här kommer receptet på ett av bröden jag bakade igår. Det är ett alldeles vanligt franskbröd som är helt gudomligt med smör och marmelad eller varför inte jordnötssmör. Jag bakade det som sagt igår, men idag är det bara ett par skivor kvar. Det var helt enkelt ett ganska trevligt avbrott på en lång period med danskt rågbröd som frukostbröd.

Originalreceptet är Leila Lindholms och finns med i boken A Piece of Cake.

Formfranska

25 g jäst

2½ dl vatten, 37°

1 msk honung

2 msk rapsolja

1 tsk salt

ca 6 dl vetemjöl special

smör, vallmofrön och flingsalt till garnering

Gör så här:

  • Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig.
  • Tillsätt honung, olja, salt och det mesta av mjölet.
  • Arbeta till en smidig deg, tillsätt mer mjöl om det behövs.
  • Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  • Smöra och bröa en bakform med vallmofrön. Lägg degen i formen och låt jäsa i ytterligare en halvtimme.
  • Pensla brödet med vatten och strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter, 200°.
  • Låt svalna på galler.

Annonser

2 svar till “Formfranska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: