Fridas mat

Precis när du trodde att det omöjligt kunde finnas fler matbloggar så kom det en till.

Semlor

Pah, som om jag kunde låta bli att baka semlor idag. Tror inte det va…
Bullar, ca 10 st
25 g jäst
100 g smör
2½ dl mjölk
1 dl strösocker
1 ägg
2 krm hjorthornssalt
2 krm salt
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning
Mandelmassa, hemmagjord (se recept nedan) eller köpt
Mjölk
Vispgrädde
Vaniljsocker
Florsocker
Mandelmassa
200 g skållad sötmandel
200 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk vatten
Gör så här:
  • Smält smöret och blanda i mjölken. Låt blandningen bli fingervarm.
  • Smula jästen i en bunke. Häll över degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt ägg, socker, salt, hjorthornssalt och en del av vetemjölet. Arbeta degen och tillsätt mer mjöl tills degen är smidig och släpper från bunkens kanter. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
  • Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela upp den i tio bitar. Rulla bitarna till helt runda bullar och lägg på bakplåt. Låt jäsa 20 minuter.
  • Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
  • Om du vill göra egen mandelmassa: Mixa mandel med socker och tillsätt lite vatten tills massan går ihop.
  • Blanda mandelmassa med lite mjölk till önskad konsistens. Vispa grädden med lite vaniljsocker. Skär ett lock på bullarna och gröp ut lite i mitten. Fyll hålet med mandelmassa och spritsa vispgrädde ovanpå. Lägg på locket och pudra över lite florsocker.
  • ÄT!
Annonser

2 svar till “Semlor

  1. Ping:Ugnspannkaka « Fridas mat

  2. Ping:Bakstopp « Fridas mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: