Fridas mat

Precis när du trodde att det omöjligt kunde finnas fler matbloggar så kom det en till.

Pitabröd

När man bakar pitabröd finns det ju alltid en viss oro att bröden inte ska resa sig och man står där med en platt kaka och ett ledset ansiktsuttryck. Efter att ha provat lite olika recept och tillagningsmetoder kan jag ge följande tips: Grädda dina pitabröd i en väldigt het ugn, några minuter på varje sida. Resultatet blir luftiga bröd som är lätta att fylla.

Idag åt vi bröden fyllda med falafel, vitlökssås och sallad. Snudd på brutalt gott, skulle jag vilja påstå.

Pitabröd, 8 st

25 g jäst

3 dl vatten, 37°

1 tsk salt

2 msk rapsolja

½ dl grahamsmjöl

6-6½ dl vetemjöl

Gör så här:

  • Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst upp sig.
  • Tillsätt salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt i bunken, tillsätt mer mjöl tills du har en fast och smidig deg.
  • Låt jäsa under duk i ca 45 minuter.
  • Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela upp den i åtta bitar. Rulla varje bit till en boll och kavla sedan ut den till ett runt bröd, ca 12 cm i diameter.
  • Låt jäsa på plåten i 30 minuter. Sätt ugnen på 275°.
  • Grädda mitt i ugnen i tre minuter, ta ut plåten, vänd på bröden (med en stekspade eller liknande) och grädda ytterligare 3 minuter.
  • Låt svalna på galler.
  • Skär en ficka i brödet, fyll med goda saker och ÄT!

    Annonser

    Kommentera

    Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

    WordPress.com Logo

    Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

    Twitter-bild

    Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

    Facebook-foto

    Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

    Google+ photo

    Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

    Ansluter till %s

    %d bloggare gillar detta: