Fridas mat

Precis när du trodde att det omöjligt kunde finnas fler matbloggar så kom det en till.

Kalljästa frukostbröd

 

07:00 Bengt går upp och sätter ugnen på 250° och går sedan och lägger sig igen.

07:05 Bengt och Frida går upp och tar ut en bunke med deg ur kylskåpet. Två trötta människor börjar diskutera vilket som är det bästa sättet att forma den väldigt kladdiga degen till bullar. En viss meningsskiljaktlighet uppstår, vilket slutar med att Bengt använder händerna för att kladda ut åtta deghögar på plåten.

07:10 Bengt och Frida går och lägger sig igen.

07:30 Frida går upp, tar ut bröden ut ugnen och lägger dem på ett galler för att svalna. Diverse morgonsysslor utförs.

07:50 Frida delar på ett av bröden och blir alldeles lyrisk av brödets innanmäte och konsistens. Bengt tittar skeptiskt på Frida när hon lyckligt berättar om den fina storleken på luftbubblorna i bröden.

08:00 Te är bryggt, mackor är gjorda och Bengt och Frida slår sig ner och äter frukost. Diverse nöjda utrop görs.

08:30 Bengt cyklar till jobbet och Frida går till gymet.

Och det mina damer och herrar är hur veckan började hemma hos oss.

Oroa er inte, det är en herrans massa smör på mackorna även om det inte syns.

Kalljästa frukostbröd, 8 st

12.5 g jäst (ett fjärdedels paket alltså)

5 dl kallt vatten

1 dl grahamsmjöl

9 dl vetemjöl special

1 tsk salt

2 msk krossade linfrön (kan naturligtvis uteslutas men är en trevlig ingrediens i bröd)

Gör så här:

  1. På kvällen: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet.
  2. Blanda ner salt, mjöl och linfrön. Degen ska vara ganska kladdig.
  3. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten.
  4. På morgonen: Sätt ugnen på 250°.
  5. Klicka ut åtta bullar på en plåt med bakplåtspapper, grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
  6. Låt svalna på galler och ÄT!

Luftiga, mjukseg yta och alldeles fantastiskt goda!

Annonser

2 svar till “Kalljästa frukostbröd

  1. Ping:Frukost « Fridas mat

  2. Ping:Lördagskväll « Fridas mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: