Fridas mat

Precis när du trodde att det omöjligt kunde finnas fler matbloggar så kom det en till.

Halvgrova frukostbullar

Åh vad det är skönt att lyckas med ett brödbak! Idag blev det faktiskt riktigt, riktigt bra och jag varken svor eller kastade det färdiga resultatet i soporna. Nu luktar det nybakat i lägenheten och vi har redan druckit kaffe och ätit mackor med mycket smör, för det ska det vara på varmt, nybakat bröd.

Bengts eftermiddagsfika. Jag tror att han var ganska nöjd.

Halvgrova frukostbullar (eller vad man nu ska kalla dem. Bengt föreslog ”Fridas brön”) ca 16 st

50 g jäst

5 dl mjölk

½ dl rapsolja

1-2 tsk salt

2 tsk socker

1 dl kruskakli

2 dl grovt rågmjöl

7 dl rågsikt

3 dl vetemjöl special

Gör såhär:

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm mjölken till 37°, häll lite av mjölken över jästen och rör tills den har löst upp sig. Tillsätt resten av mjölken.
  3. Tillsätt olja, salt och socker. Rör om.
  4. Tillsätt kruskakli och mjölsorterna. Arbeta in lite i taget, tillsätt eventuellt lite mer mjöl om degen blir för lös.
  5. Arbeta degen ganska kraftigt tills den släpper från kanterna. Lägg över en bakduk och låt jäsa 40 min.
  6. Tippa ut degen på bakbord och knåda den litegrann. Dela degen i 16 delar.
  7. Rulla till bollar, platta till lite och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30-40 minuter.
  8. Grädda i 225° i 9-10 minuter.
  9. Lägg de nygräddade bröden på galler. Låt svalna lite och ÄT!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: